Categorías
Altres

Estalvia aigua i energia usant aixetes eficients

L’aigua és l’element natural amb major presència en tot el planeta i juga un paper indispensable en el desenvolupament de la vida. Diàriament la usem per a beure, preparar aliments i netejar, aprofitant cadascuna de les seves sorprenents propietats. A fi de fer un ús responsable de l’aigua, és convenient instal·lar a casa aixeteria ecoeficient. Vegem de què es tracta.

Per què instal·lar aixetes ecoeficients en la teva llar

Les aixetes són dispositives mecànics que es troben al final d’una canonada d’aigua, d’ús indispensable en sales de bany, cuines i altres estades de la llar. El seu disseny permet obstruir o alliberar el flux de l’aigua convenientment, a través d’una perilla giratòria o d’ajust a pressió.

En la seva versió més senzilla, una aixeta allibera un cabal d’aigua amb la mateixa pressió que aquesta tingui dins de la canonada. A més de generar els molestos cops de pressió, aquest tipus d’aixeta malgasta una enorme quantitat d’aigua. Les aixetes estalviadores, en canvi, contribueixen a un millor aprofitament del preuat líquid.

La tecnologia darrere de les aixetes eficients

Com funcionen les aixetes eficients? Doncs bé, l’enginyeria usada per a fabricar aquest tipus d’aixetes busca aconseguir el menor desaprofitament possible d’aigua i energia. Per a això, incorporen un conjunt de prestacions i funcionalitats molt específiques però infal·libles a l’hora d’aprofitar l’aigua. Vegem quals són algunes.

• Limitadors de cabal: com el seu nom indica, són petits accessoris que s’encarreguen de controlar el cabal d’aigua que sali per l’aixeta o la dutxa. Els més usats són els airejadors i les membranes, capaces de filtrar l’aigua i barrejar-la amb aire per a mantenir un cabal constant amb menys quantitat d’aigua.

• Aixetes termostàtiques: permeten fixar per endavant la temperatura i el cabal d’aigua desitjada, evitant malgastar aigua mentre s’aconsegueix el flux i calor desitjada. També se’ls coneix com a aixeteria intel·ligent.

• Aixeteria temporitzada: a més de tancar el cabal d’aigua després d’alliberar una quantitat determinada, regulen la temperatura d’aquesta.

Aixetes amb sensor: mitjançant un sensor que detecta el moviment s’activa l’aixeta i es desactiva atomáticamente.

Com estalviar aigua i energia a casa

Una de les principals maneres d’estalviar aigua i energia a casa és instal·lant aixeteria eficient. El cost d’adquisició no es compara amb el nivell d’estalvi, no sols d’aigua, sinó també d’energia elèctrica. A més, la comoditat per a l’usuari no es veu amenaçada en absolut, i fins i tot augmenta el nivell de confort.

Per exemple, una senzilla peça com l’airejador és capaç d’estalviar gairebé el 50% de l’aigua que es gastaria sense ella. La seva instal·lació és molt senzilla, perquè n’hi ha prou amb enroscar l’airejador en l’extrem de l’aixeta. El flux de l’aigua es mantindrà constant i amb bona pressió, gràcies a que vindrà combinat amb aire.

Altres mesures pràctiques per a estalviar aigua i energia

L’estalvi d’aigua i energia a casa va molt més allà de la mena d’aixeteria que usis. És necessari adoptar nous hàbits diaris i donar un parell de passos senzills per a evitar el desaprofitament d’aigua. Vegem quals són algunes mesures pràctiques per a estalviar aigua i energia.

• Les fugides d’aigua en aixetes i vàters són la principal causa del desaprofitament de milers de litres a l’any d’aigua potable. Per això, no et dilatis a reparar qualsevol fugida d’aigua i canviar les aixetes que estiguin degotant.

• Prendre diverses dutxes curtes en comptes d’una sola i llarga sessió d’higiene personal, també redueix el consum d’aigua.

• Tanca l’aixeta mentre t’ensabones, laves les dents o afaites.

• Tanca lleument la clau de pas del teu habitatge o instal·la un reductor de pressió.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *