Categorías
Altres

Què és la osteopatía pediàtrica? Tot el que necessites saber

Durant el part els bebès travessen moments difícils. Han de superar diverses zones molt estretes al llarg del canal de part, uns són musculars i altres gosi-us. Aquest gran viatge a la vida pot provocar algunes disfuncions al nounat, aquestes, poden ser alleujades amb la osteopatía pediàtrica.

Què és la osteopatía pediàtrica?

 

És una especialització realitzada per osteòpates i fisioterapeutes en la qual es manegen tècniques manuals especialment adaptades per als bebès i els nens.
Els osteòpates tenen la capacitat de diagnosticar disfuncions en la mobilitat dels teixits corporals (músculs, vísceres, fàscies i articulacions) que poden provocar molèsties en la zona o en altres òrgans.

En el cas de la osteopatía pediàtrica, l’osteòpata té la capacitat de tractar disfuncions en el nounat provocades pel procés de part. Tingues present que aquest procés no sols és difícil per a la mare, sinó per al bebè. El travessar el canal de part sotmet al bebè a forces compressives verticals o transversals i forces torsionals, o pot quedar-se embussat en la pelvis i fins i tot enfrontar una cesària, tot això sotmet el cos del bebè a una gran pressió.

Com pot ajudar-nos la osteopatía pediàtrica?

 

Cada bebè i nen és únic, per això l’osteòpata compta amb una gran varietat de tècniques que pot adaptar a cada nen i a cada disfunció que necessiti tractament. El millor de tot és que totes les tècniques són indolores i poden promoure l’equilibri i la simetria en el desenvolupament del nen, així com alleujar les dificultats psicomotrius.

 

En els bebès són molt comuns els problemes digestius, com a refluxos, restrenyiment i còlics, un tractament osteopático oportú pot regular el funcionament gastrointestinal, alleujant la irritació en les estructures irritades. Aquest tractament també pot alleujar la bronquitis, otitis, torticoli i plagiocefalias o malformacions del crani.

Si el teu bebè té problemes de succió o deglució durant la lactància, això pot deure’s a tensions anormals en les membranes intracranials, que desencadenen mal funcionaments en la llengua i la mandíbula. Aquests problemes també poden ser tractats amb osteopatía pediàtrica.

Amb el creixement del bebè també podem notar dificultats en el gateig, mal de cap o d’esquena, escoliosi i problemes de lateralitat. És summament important que notis aquests símptomes i que acudeixis a teràpia per a prevenir les diverses patologies que pugui desenvolupar a futur.

 

Per a quins problemes està indicada la osteopatía pediàtrica?

 

La osteopatía pediàtrica està especialment indicada en els següents casos.

Alteracions de la marxa.
• Asma.
• Bronquitis.
• Caigudes.
• Cefalees.
• Còlics.
• Diarrees.
• Dolores de creixement.
• Dolores d’esquena.
• Escoliosi.
• Esquinços.
• Restrenyiment.
• Hiperactivitat.
• Irritabilitat.
• Migranyes.
• Nerviosisme.
• Otitis.
• Plagiocefalia.
• Problemes de succió o de lactància.
• Problemes respiratoris.
• Reflux gastroesofágico.
• Torticoli congènit o no.
• Trastorns del somni.

Quins problemes provoca l’embaràs i el part als bebès?

 

Algunes disfuncions en el bebè solen ser provocades per una postura fetal mantinguda durant molt de temps en un úter molt rígid, o si són bessons, per la falta d’espai. Quan això ocorre, els bebès tendeixen a mantenir la mateixa postura asimètrica fora del ventre.

Les pressions durant el part, provoquen disfuncions cranials i si es tracta d’una cesària, podem trobar inflors o zones planes al cap, trencaments de clavícula o estirament del plexe braquial.

 

 

Amb el pas dels dies podem notar les conseqüències, les quals es manifesten com a còlics, restrenyiment, problemes de lactància, lesions de crani i coll, asimetries, entre altres. Com pots veure, molts són els problemes en bebès i nens que poden ser tractats amb aquesta mena de tractament:

Còlics: són un trastorn digestiu en el bebè i provoquen plor constant. Això porta a trastorns del somni i mal humor.

Problemes hormonals: especialment els provocats per una reducció en la funció de la pituïtària per la compressió dels ossos del crani. Això pot provocar problemes de creixement, irregularitats menstruals i problemes en la pubertat.

Problemes articulars i dolors per una mala postura: aquests solen ser derivats per la presentació durant el part.

Trastorns de la mandíbula i de la mossegada: provocats per la restricció i asimetria dels ossos del rostre.

Plagiocelia: conegut com a síndrome del cap pla, es dóna quan el bebè té una zona plana al seu cap per pressió externa i sol donar-se quan el bebè passa molt temps en una mateixa postura.

Craneosinostosis: es desconeix l’origen d’aquesta malformació, alguns experts creuen que es deu a alteracions genètiques, però no ha estat confirmat per complet. Aquest trastorn provoca el tancament anticipat d’una o més sutures del crani del bebè, donant una forma irregular al mateix amb el creixement. Amb el temps, pot provocar escoliosi i és necessari tractar als bebès immediatament.

 

Beneficis de la osteopatía pediàtrica per als bebès

 

Entre els beneficis més coneguts de la osteopatía pediàtrica tenim:

Durant el part

En alguns països, l’osteòpata es troba a la sala de parts, perquè la seva labor complementa a la dels metges que allí es troben i encara que no el creguis, el seu treball és vital si s’empren instruments en el part, si és una cesària, si el bebè és prematur o si té problemes o deformacions cranials.

No sols les contraccions o el pas pel canal del part provoquen tensió en el bebè, sinó la pràctica de ficar al llit a la mare per al part.

Al no comptar amb l’ajuda de la gravetat els metges es veuen obligats a tirar del cap del bebè, acció que pot lesionar nervis com el neumogástrico, responsable de la digestió i la respiració, situació que provocarà còlics, otitis, asma i altres problemes.

Durant una cesària

 

Les cesàries poden ser necessàries en alguns casos, però tenen conseqüències negatives en el bebè, per a mitigar-les o evitar-les és necessària la presència d’un osteòpata.

Una de les conseqüències està relacionada amb el mecanisme de respiració primària o MRP que controla el nostre sistema nerviós central i que s’activa amb la pressió exercida per contraccions en el nostre crani. Un bebè nascut per cesària tindrà un MRP més feble i necessita de teràpia l’especialista per a enfortir-la.

Un altre problema és la feblesa del sistema immune i és que el bebè no aprofita les bifidobacterias presents en la vagina de la seva mare. Els bebès són colonitzats per aquests bacteris i enforteixen el seu sistema immune, els que neixen per cesària no, i per tant són propensos a malalties comunes.

 

Alleujament dels còlics i l’otitis

 

És normal que un bebè sofreixi còlics i encara que és una situació que provoca pànic en els pares, pot ser solucionada amb una maniobra osteopática.

L’otitis també és comuna en bebès i nens, però pot ser tractada en normalitzar el moviment dels ossos cranials, la qual cosa té efecte sobre la trompa de Eustaquio, això allibera la compressió i facilita la ventilació natural de l’oïda, prevenint així la majoria dels casos d’otitis.

 

Redueix els plors

 

Els bebès ploren. Això pot ser provocat per tensions o dolors que no poden fer-nos saber. Un bebè que plora en ficar-lo al llit i que deixa de fer-ho quan el carreguem pot ser que només vulgui amor i connexió, però si és molt repetitiu, podem estar davant un cas de tensió.

Per exemple, un bebè pot presentar tensió en una cadena muscular, la qual s’estira en tombar-lo i li fa plorar. Per sort, amb una maniobra osteopática és possible alliberar la tensió i permetre el moviment natural en el bebè.

Millora la seva capacitat respiratòria

 

Trobar-nos amb un diagnòstic d’asma pot ser aterridor, però el 70% són erronis i poden cedir. En general, l’asma provoca problemes en expulsar l’aire, no en prendre’l, però alguns metges no es detenen a comprovar-lo.

En bebès i persones amb asma falsa es presenta un espasme faringi en inspirar, això impedeix el pas d’aire suficient als pulmons. Això sol ser provocat perquè la primera cervical es troba en una posició anormal i produeix una compressió en el forat esquinçat posterior, alterant el nervi glosofaríngeo.

Amb teràpia osteopática és possible portar aquestes estructures a la seva posició natural, ajudant les persones a respirar amb naturalitat, alliberant les persones d’un diagnostico fals d’asma.

Si estàs interessada en la vida saludable en deaeroyoga tenim una gran varietat d’articles relacionats; des de temes relacionats amb la meditació fins a teràpies alternatives; hoponopono, bols tibetans o mantres específics per a cada situació.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *